Tietoa ja taustaa

VIRTA-korut on yhden miehen korutehdas, jonka kaikki tuotteet suunnittelee ja valmistaa porilainen Jari Virta. Iloisissa väreissä hehkuvien korujen päämateriaalina on koivuvaneri. Korut laserleikataan, kootaan ja maalataan käsityönä Jarin kotistudiossa. VIRTA-korut kiertää ympäri Suomea myymässä koruja tapahtumissa, jotka löydät Tapahtumat-osiosta. Koruja myyvät liikkeet löydät sivuston Jälleenmyyjät-osiosta.

Materiaalit

Korujen vanerin toimittaa suomalainen Koskisen Oy. Vaneri tilataan 1,5mm ja 2mm paksuisina suorakulmaisina paloina ja se laserleikataan lopulliseen muotoonsa Porissa. Vaneri on elävä materiaali ja herkkä väännölle, minkä takia korut tulee säilyttää huolellisesti. Vaneri kestää sadetta, mutta ei suihkua, saunomista tai uimista. Myös alkoholipitoisten hajusteiden ja hiustuotteiden päätymistä koruille tulee välttää.

Korvakorujen metalliosat ovat 925-hopeaa. Hopeassa saattaa tapahtua luonnollista tummentumista ajan kuluessa. Puuhelmet ovat laadukkaita tsekkiläisiä Preciosa-helmiä, jotka toimitetaan värittöminä ja maalataan käsin.

Koruissa käytetään kotimaisen Tikkurilan Helmi 10-maalia, jolla on M1-luokitus ja Joutsenmerkki. M1-luokitus tarkoittaa sitä, että maalista haihtuu ilmaan mahdollisimman vähän haitallisia aineita. Se on myös hajutonta ja täyttää pienten lasten leikkikalujen pintakäsittelylle asetetut tiukat vaatimukset. Jari kehittääkin jatkuvasti VIRTA-korujen tekotapaa ja muotoilua taatakseen kestävän, turvallisen sekä kauniin tuotteen.

VIRTA-korut tehdään alusta loppuun asti käsityönä. Kuvassa suunnittelija ja tekijä Jari Virta kotistudiossaan.

Historiaa – Mistä kaikki lähti?

Luova tekeminen on ollut osa Jari Virran elämää jo lapsuudesta saakka. 1980-luvulla hän suoritti kuvataiteen kolmivuotisen iltalinjan Porin taidekoulussa. Taiteellinen työskentely jäi kuitenkin vain harrastukseksi vakituisen työn oheen, kunnes 90-luvulla käsillä tekemisen tarve johti Jarin perustamaan toiminimen. Alkuun Jari valmisti lyijylasi- ja tiffanytöitä, joissa hän pystyi soveltamaan taidekoulun oppeja muodoista ja väreistä. Ajan saatossa toiminta kuitenkin hiipui, mutta vuonna 2008 into luovaan työskentelyyn palasi sulatuslasikorujen myötä. 2010-luvulla korujen materiaali vaihtui puuksi, Jari jätti vakituisen päivätyönsä ja siirtyi täysipäiväiseksi käsityöyrittäjäksi – yhden miehen korutehtaaksi Porista!

Hankittuani ensimmäisen oman laserleikkurini 2017 tunsin tekeväni jotain, mihin olin valmistautunut kaikki nämä vuosikymmenet. Uuden korumallin piirtäminen ja siihen värien valitseminen on joka kerta yhtä innostavaa! ” – Jari Virta

Jari on Suomen Käsityöyrittäjät Ry:n jäsen.